Botrytisklubben


Historik

I mars 1989 arrangerade färjan Trelleborg - Sassnitz vinprovningar ombord. Vi var några vinintresserade familjer som deltog i några sådana resor. På denna resan provades Sauternes under kunnig ledning. Det var något helt nytt, spännade och underbart gott.

Efter denna resa arrangerade vi själva några provningar av Sauternes. Och sen var det helt enkelt omöjligt att sluta.

Som i alla sällskap så har det funnits kriser. En kris var när Sören föreslog att vi kunde prova rödviner i stället någon gång. Lars protesterade vilt. Det är ju Sauternes som är det unika och spännande. Det finns ju hur många sällskap som helst som provar rödviner. Men Sauternessällskap är något unikt. Lars vann den duellen.

Namnet Botrytisklubben tog vi för att det låter klämmigt, okänt för många och för att det är ju det som är speciellt för just Sauternes. Botrytis Cinerea heter mögelsvampen som angriper druvan och ger Sauternes dess karaktäristiska smak.
Våra vinprovningar kallar vi för Botrytisbesiktning.

En Botrytisbesiktning går till så att varje par tar med en helflaska. Varje provning har ett visst tema. Det kan vara samma årgång, samma vin med olika årgång, en viss kommun, enbart 1:er cru, etc. En häller upp vinerna, en annan flyttar om glasen. Var och en berättar om sitt medhavda vin och uppgiften är att pricka rätt vin i rätt glas.

Vi har haft över 100 Botrytisbesiktningar och provat fyra hundra Sauternes i mer än 30 år. Då borde vi vara experter. Men ack nej, resultatet är bedrövligt. Noll, en eller två rätt är vanligt förekommande. En fyrpoängare har vi högst en gång om året. Så det är träning som gäller. Ett träningsläger i Sauternes hade inte varit fel.

Ett stort tillfälle var när vi blev hembjudna till Nils Stormby i april 2006. En generös man med en generös vinkällare. En upplevelse.